7 Poddar om hållbarhet

mariafelicia blogg

Idag vill jag tipsa er om 7 poddar om hållbarhet. Jag är själv poddcastberoende och lyssnar i princip varje dag på någon form av podd.

Jag fullkomligt älskar att sätta på mig mina vita hörlurar, snöra på mig ett par sneakers och trycka på en podcast som jag lyssnar på medan jag tar en promenad eller gör mina ärenden. Ska jag städa, laga mat, måla en vägg på landet eller så frön i krukor lägger jag telefonen bredvid och lyssnar med högtalarfunktionen. Att lyssna på podcast samtidigt som jag gör något kan få tiden att gå lite fortare, det tråkiga att kännas lite roligare eller hjälpa mig att bli mer fokuserad. Jag skulle klara mig bra utan min telefon men jag vill inte leva utan poddar!

Förutom humor-, livsstils- och kriminalpoddar har jag på senare tid börjat lyssna på hållbarhetspoddar. Poddar som diskuterar miljöfrågor, klimathot, hållbart mode, plastbantning, matsvinn och biologisk mångfald. Jag har lärt mig mycket nytt, fått tips och inspiration samt fått upp ögonen för nya spännande personer.

Så till alla er som vill ha tips på nya poddar att lyssna på eller är nyfikna på hållbarhet och vill lära er mer. Här kommer 7 poddar om hållbarhet!

poddar om hållbarhet

# VI ÄR MATRÄDDARNA

Den här podden drivs av personen bakom instagramkontot @dumpsterdivan samt hennes man. Podden tar upp olika miljö- och hållbarhetsfrågor men framförallt diskuteras matsvinn och dumpster diving.

När jag hittade #viärmaträddarna sträcklyssnade jag igenom alla avsnitt. Det finns bara 9 avsnitt av podden men ändå håller den hög nivå rakt igenom. Eftersom jag lyssnar extremt mycket på podcast har jag upptäckt att många behöver ett tiotal avsnitt för att hitta ”rätt” och få till ett bra snack och struktur, här är undantaget. Bra ämnen, superintressant diskussioner och poddskaparna känns pålästa och allmänbildade. Till skillnad från många andra poddar om hållbarhet och klimat finns ett helikopterperspektiv och en öppenhet som jag uppskattar.

Ska ni bara lyssna på två avsnitt av podden vill jag rekommendera avsnitt 3. Hur dumpstrar man? samt avsnitt 5. Köttet i tunnorna

Ni hittar podden här eller genom att söka på #viärmaträddarna i poddappen.

hållbara poddar

SUSTAINABLE FASHIONISTAS

Det här är en podcast om hållbart mode av och med modebloggarna Amina & Clara. 41 avsnitt fyllda med inspiration och tips på hur man shoppar mer hållbart, hur man bygger en hållbar och snygg garderob, vilka märken som är bättre att handla från än andra samt samtal om trender, material och REA-fynd.

Först tycker jag ni ska lyssna på avsnitt 23. Bli REA-smart samt avsnitt 40. Black Friday/ White Monday.

Ni hittar podden här eller i poddappen.

podcaster om hållbarhet

KLIMATEKOT

Klimatekot är en intervjupodd med Elin Leyonberg. I podden diskuteras hur privatpersoner kan påverka klimatet genom hållbara val i vardagen. En väldigt informativ podd med tydliga ämnen och gäster som är specialister på sina områden.

Jag tycker särskilt om avsnitt 7. Hållbart mode ska vara kul med Johanna Nilsson, författare till boken Slow Fashion och en av personerna bakom succén Klimatklubben. Ett annat bra avsnitt är intervjun med Dumpsterdivan; 11. Maten ingen vill ha.

Podden hittar ni här eller i poddappen.

KLOTET

Den här podden eller radioprogrammet som det faktiskt är, är väldigt ny för mig och jag har därför inte hunnit lyssna på särskilt många avsnitt. Den produceras av P1 och är precis som deras andra program väldigt välgjord.

I podden tas alla möjliga ämnen upp som rör hållbarhet, miljö och klimat. Allt från Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet till hur torka påverkar miljön samt hur mycket energi som faktiskt går åt för att lagra filer i molnet.

Podden hittar ni här eller där poddar finns.

hållbara podcasts

HÅLLKLARHETS-PODDEN

Hållklarhets-podden är en podcast från Food Pharmacy. Det finns just nu 10 avsnitt att lyssna på med ämnen som grön IT, hållbar turism och resande, plaster och kemikalier samt hållbart mode. En bra mix på ämnen där jag framförallt gillar snacket om grön IT. Jag upplever att det pratas väldigt lite om hur mycket den digitala världen faktiskt påverkar klimatet så lyssna på detta!

Ni hittar podden här eller i poddappen i telefonen.

poddar om hållbarhet

WWF DOKUMENTÄR

I den WWFs podcast pratar riktiga experter om alla möjliga ämnen som rör vår planet och dess invånare. Inte direkt en podd om hållbarhet men ändå är det precis vad den är. Djupdykningar i djurs olika beteenden och behov, tjuvjakt på elfenben och utdöende arter ger en större förståelse för hur viktig varje organism är för planeten och dess överlevnad.

Jag tycker alla ska lyssna på Tjuvjakten på elefanterna!

Ni hittar podden här och i poddappen.

hållbara poddar

ECOFASHIONISTA

Sist men absolut inte minst måste jag tipsa er om min nya favoritpodd Ecofashionista. Podden drivs av Erika Kvarnlöf och Angelica Zetterström, två bloggare som inspirerar till en hållbar livsstil på både bloggar och instagram.

I podden diskuteras hållbart mode men även hållbar livsstil. Erika och Angelica tipsar om hållbara märken, ekologiska barnkläder, bra materialval och giftfria produkter för både vuxna och barn. Det finns jättemånga bra avsnitt om klädbytardagar, second hand shopping, köpstopp och hållbara hacks. En riktigt bra podd som alla borde lyssna på!

Några intressanta avsnitt; Är det okej att köpa barnskor på second hand, Vi gästas av SELLPY och Vilseledande miljömärkning.

Podden hittar ni här eller direkt i poddappen.

Det var alla mina 7 tips. Nu hoppas jag att ni känner er peppade och sugna på att utforska lite nya gröna poddar!

Dela

2 Kommentarer

 1. Louise
  6 oktober, 2019 / 17:28

  Kan verkligen också rekommendera att lyssna på podden Vems Agenda som går igenom och diskuterar de globala målen!

  • Maria Felicia
   Författare
   7 oktober, 2019 / 10:04

   Tack för tipset!
   Ska absolut spana in den💖

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

YouTube
Instagram