Söndagsintervjun med Dumpsterdivan

Jag är så himla glad att ha med Dumpsterdivan i min allra första Söndagsintervju. Ett återkommande koncept här i bloggen där jag varje söndag intervjuar en person som på ett eller annat sätt inspirerar inom hållbarhet, vego och föräldraskap.

En person som verkligen inspirerar mig just nu är Dumpsterdivan. Hon räddar mat som slängts av matbutiker och visar upp sina fantastiska fynd på sitt populära instagramkonto. Dumpsterdivan är väldigt anonym, varför får ni läsa om längre ner i intervjun. Men det ni kan få veta är att hon är en 30-nånting tjej, gift och mamma till två små barn som är pseudotvillingar. Hon läser till socionom och är nyligen förtroendevald i kommunen där hon bor.

Förutom att prata matsvinn, dumpster diving, minimalism och hållbart liv på instagram driver hon också podcasten #viärmaträddarna . Jag har länge varit nyfiken på denna hållbarhetsinspiratör. Tack Dumpsterdivan för att du tog dig tid att svara på mina frågor!

dumpsterdivan
En hel tallrik med dumpstrad mat! Vegostroganoff och grönsaker.

Hej Dumpsterdivan, jag är väldigt nyfiken på dig! Hur kommer det sig att du valt att vara så anonym?
Det har egentligen en väldigt enkel förklaring; Det ska inte handla om mig som person, utan fokuset ska ligga på vad som slängs helt i onödan. Det är även därför jag medvetet inte talar om vilka butiker som ligger bakom vilket svinn. Alla butiker slänger mat som är ätbar, så vi kan se att det finns ett större problem än en eller ett visst antal butikskedjor.

Många blir kanske förvirrade av ditt namn ”Dumpsterdivan”. Kan du berätta varför du valt det och vad det innebär att dumpstra?
Dumpsterdivan var något min man kom på skulle vara namnet på instagram. Det är en mix av engelska och svenska i en ordlek. Dumpster diver är ett engelskt ord som benämner en person som hänger över en sopkärls-kant för att plocka upp det som har slängts, en person som ”dyker” efter kastade varor. Att dumpstra handlar alltså om att rädda mat som butiker inte anser är värda att lägga tillräcklig tid på att rädda. Diva är egentligen ingenting jag skulle titulera mig som men i kontrast till diving tyckte jag det passade mig.

Det låter ju lite äckligt, att rota i en container efter gammal mat. Vilken kvalité har maten du hittar?
Det varierar lite mellan olika butiker hur bra svinnarbete de har. Ju äckligare desto bättre arbete. Tyvärr är det sällan så äckligt som de flesta ofta föreställer sig. Det beror ofta på att saker gått ut på datum (mjölk/fil/yoghurt, ägg och bröd är väldigt vanligt att hitta i toppskick) eller att det är förpackat med annat som blivit dåligt. Exempelvis om en apelsin i ett nät med 15 har blivit dålig, då rensas inte de 14 andra ut och säljs, utan de 14 bra frukterna slängs tillsammans med den enda dåliga. Så merparten av maten jag hittar håller hög kvalité. Ibland kräver det bara lite arbete att ta det tillvara, tillsammans med plats i kyl och frys.

dumpsterdivan
Fräscha fruktfat fyllda med dumpstrad frukt, även blommorna är räddade från en container!

Hur mycket mat brukar du komma hem med? 
Det beror på hur mycket vi hittar, det är inte alltid vi prickar in en svinnrik dag. Men att hitta och fylla 2 stora kassar med mat är väldigt vanligt. Det händer ju att hela bakluckan i bilen är full. Dock lämnar vi ofta en hel del, vi vill bara ta så mycket vi vet att vi och de vi delar ut till kan ta tillvara. Inte kul att rädda för att slänga.

Är det några särskilda matvaror du ser mycket av när du dumpstrar?Lax, eko- och kravvaror både vad det gäller frukt och grönt samt kött. I övrigt är det mycket mjölk, fil, yoghurt, ägg, grönsaker och frukter. Hela vintern gjorde vi vår egenpressade apelsinjuice på de mest mogna och söta apelsiner jag haft hemma. 

Du är småbarnsmamma och gift. Finns det några problem eller nackdelar med det när det kommer till dumpstring?
Tja, sena kvällar är väl ett problem. Barnen är för små för att förstå att maten inte kommer från en butik, men de skulle inte märka skillnaden. Det skulle inte du heller för den är ofta lika fin i smak som en vara du själv skulle köpt. Någon måste givetvis vara hemma med barnen när de sover så därför dumpstrar vi aldrig tillsammans, utan kör med lite vänner. Eftersom maken är lika drivande i dumpstringen som jag finns inga moraliska dilemman som påverkar oss i relationen gällande det.

Och ni har aldrig blivit sjuka av maten ni ätit?
Inte en enda gång, började dumpstra för 1 år sedan.

dumpsterdivan mat
Soppa på dumpstrade champinjoner toppad med egenplockad svamp.

Hur har erat liv förändrats sedan ni började dumpstra?
Vi är mycket mer medvetna om alla prylar vi äger. Har helt slutat gå i vanliga affärer, besöker istället enbart andrahandsmarknaden och har därför bättre tålamod. Annars får man inte tag i det man vill ha. Vi är bättre på att laga mat på ”ingenting” eftersom vi genom dumpstringen ofta får tag i mat som kanske inte passar ihop i redan komponerade rätter.

Vi testar även mycket ny mat som vi aldrig valt själva i butiken. Jag har exempelvis lärt mig att äta oliver av den anledningen och är typ beroende av dem nu. Vi har skaffat höns och ger allt vårt eget matsvinn till dem. Vi tittar på tåg istället för flyg när vi planerar utlandsresa, men försöker hitta trevliga semestermål i Sverige i första hand. Jag har blivit så frustrerad över hur mycket svinn jag ser och har lyckats få invånarnas förtroende i min kommun och är nu fritidspolitiker.

Vad säger omgivningen? Är du helt öppen med att du dumpstrar och vad tycker familj och vänner om det?
Med vänner och familj som jag ofta träffar är jag öppen med dumpstringen. Vi har några vänner som inte är bekväma med att äta den räddade maten vilket vi till fullo vill respektera även om det kan kännas lite konstigt att åka och handla sådant vi redan har i kylen, bara för att den ska komma ur butiken. Men då får det vara så. Ingen har uttryckt till oss att de tycker det vi gör är dåligt, det är snarare så att de gärna vill hjälpa oss att ta tillvara på maten, särskilt om det är choklad, öl eller annat de gillar.

dumpsterdivan

Jag har sett många videos på dumpster diving från USA. Personer som tömmer containrar med smink, godis, elektronik eller kläder. Brukar du dumpstra annat än mat ibland?
Den butiken där jag brukade rädda prylar har tyvärr satt ett lås på sina containrar och eftersom jag inte vill bryta lagen så kan jag helt enkelt inte fortsätta att gå dit. Medan den var olåst kunde jag dock se att den lågpriskedja jag dumpstrade vid ofta slängde nya varor utan fel, bara för att de gick ur sortiment, inte såldes på rea, hade en bruten förpackning eller helt enkelt inte längre var i säsong. Det är nästan mer frustrerande med prylsvinn än matsvinn tycker jag.

Och du tycker inte att det finns någon oetisk aspekt i det? Många funderar nog på om det inte är stöld att ta varor från företagens containrar.
Per definition så stjäl jag inte. För att det ska räknas som stöld måste 4 rekvisit uppfyllas varav ett är att göra ekonomisk skada. För att det ska göra ekonomisk skada ska det handla om stora summor pengar. Det är inte heller från butiken jag tar, utan från de företag de hyr in containrar från eftersom det blir deras egendom i samma stund som butikspersonalen slängt varan.

Därför spelar det ingen roll vad varan hade för värde eftersom butiken definierat värdet till 0 kr, till och med på minuskontot eftersom de betalar för sophanteringen. Eftersom varan nu inte har något värde räknas den istället i vikt som sophanteringsföretaget inte längre kan debitera butiken för. Det handlar inte om många kronor. I det ser jag ingen oetisk aspekt, nej. Jag är också av den åsikten att de kan få sätta lås på om min aktivitet stör dem allt för mycket.

Du har ett konto med många engagerade följare. Varför tror du så många är nyfikna på dumpstring?
Jag är tämligen övertygad om att det handlar om att de får se hur varor som slängs faktiskt ser ut, att det inte handlar om rutten mat utan även bra mat, som kommer att bli dålig bara för att den hamnat i soporna. Många reagerar med ord som att det är sjukt, oförståeligt, de skickar gråtande smileys och förklarar på olika sätt sin chock och ilska över hur systemet tillåter att vi slänger ätbar mat.

Tomatsoppa på dumpstrade tomater.

Om man är nyfiken på att testa, har du några konkreta tips på vad man bör tänka på?
Jag har fått den här frågan extremt många gånger och det bäst uttömmande svaret ger jag i avsnitt 3: ”hur dumpstrar man”, av vår podcast #viärmaträddarna. Några konkreta tips är att ha ordentliga kläder och handskar, pannlampa och en påse. Jag vill också rekommendera att dumpstra tillsammans med någon annan och att du tänker igenom varför du gör detta så du kan möta kritik om någon kommer och ifrågasätter det du gör.

Slutligen, vad är det absolut bästa med att dumpstra?
För mig är det bästa att jag i princip blivit klimatneutral genom att kunna rädda mat från att brännas, vilket gör att de inte kommer utsöndra ytterligare utsläpp förutom de från min kropp när jag ätit upp dem! Men det är givetvis spännande och roligt att gå på skattjakt, även om man innerst inne önskar att det aldrig fanns en skatt att finna.

Dumpsterdivan hittar ni här på instagram och podden #viärmaträddarna kan ni lyssna på här. Ett stort tack till Dumpsterdivan för att du ville vara med i Söndagsintervjun!

★ Dela gärna den här intervjun i era sociala kanaler. Har ni några spännande, inspirerande personer inom vego, hållbarhet och föräldraskap som ni tycker att jag ska intervjua här framöver? Lämna gärna förslag i kommentarerna!

Dela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

YouTube
Instagram