Söndagsintervjun ♥︎ Ekomorsan Angelica Zetterström

ekomorsan

När jag började spåna på vilka jag ville intervjua till Söndagsintervjun hamnade Ekomorsan, Angelica Zetterström långt upp på listan.
Därför är jag idag väldigt glad att kunna presentera Söndagsintervjun med just henne!

Angelica bor tillsammans med sin familj i Borås. Hon bloggar, instagrammar och youtubar om hållbarhet, småbarnsliv och eko. På Angelicas blogg Ekomorsan skriver Angelica om allt från Tradera-fynd till plastbantning och olika miljömärkningar. Tillsammans med Erika Kvarnlöf har hon dessutom podden Ecofashionista, en podd om hållbart mode.

Erika & Angelica som tillsammans driver podden Ecofashionista.

Hej Angelica! Vad roligt att du vill vara med här i min Söndagsintervju. Hur ser ditt liv ut just precis nu?
Just nu är jag föräldraledig med vårt tredje barn Ellen, så mycket i mitt liv kretsar såklart kring det och givetvis våra stora barn på snart 8 och 9 år. Det är mycket matcher, träningar, läxläsning och gympapåsar som upptar det lilla minne som finns över sen första gravidhjärnan kom för 10 år sedan.

När jag inte är mammaledig arbetar jag som ekonomichef men driver också sedan 2012 eget bolag med bloggen Ekomorsan och mina andra sociala medier. Det fortsätter ju såklart hela tiden och är svårt att vara ledig ifrån. Mycket av min fria tid, när Ellen sover middag och på kvällstid, går åt till att planera, redigera och svara på mail. Samt till att läsa på om olika saker som intresserar mig så som kemikalier och kost. Jag älskar att lära mig saker!

ekomorsan
Ekomorsan och hennes Ellen.

Du är ju en riktig bloggveteran i eko- & hållbarhets-sfären med ett bloggarkiv som sträcker sig ända tillbaka till april 2012. Vad var det som fick dig att börja blogga om hållbarhet?
Intresset tog rejäl fart i och med de stora barnen. Det var när det kom till barnprodukter man oftare än annars såg plagg märkta med ekologiskt, flaskor som var BPA-fria och mat som var fri från olika ämnen. Det var som en helt ny värld öppnade sig eller snarare en AHA upplevelse över att det som säljs på hyllorna i våra butiker faktiskt i mångt och mycket är skadliga för oss. 

Att godis är dålig för tänderna vet ju alla, men att konservburken eller teflonpannan kan ge fosterskador och göra det svårt att få barn i framtiden är inget som känns som allmänn kännedom. Detta verkar dock ha ändrats lite under de 7 åren jag bloggat. Folk är mycket mer medvetna nu.

I dina sociala medier och på din blogg ekomorsan.com pratar du väldigt mycket om hållbara och giftfria barnkläder och barnprodukter. Vilka ämnen och material tycker du man ska se upp med när man handlar till sina barn?
När det gäller barnen försöker jag i första hand undvika hormonstörande och reproduktionsstörande ämnen så som till exempel olika Bisfenoler (där BPA är en av dem) samt ftalater. Bisfenoler tillsätts för att göra plaster hårda och stöttåliga medan ftalater gör raka motsatsen. De ska göra plaster mjuka och böjliga och återfinns ofta i exempelvis vinyl.

Några exempel på vad man ska se upp med när det gäller kläder är stora plasttryck som brukar finnas på många barnplagg. Ofta kan dessa lukta starkt, vara klibbiga och troligtvis innehålla ftalater. Om barnen vill ha kläder med sina favoritfigurer har jag istället jagat reda på plagg med figurerna i själva tygtrycket. 
Ftalater finns ofta även i parfymerade produkter så som sköljmedel. Där är deras syfte inte att mjukgöra utan att få doften att hålla i sig läääääänge.

På bloggen ekomorsan har Angelica många bra inlägg. Spana in kategorierna barnkläder och plastbanta för mer tips och inspiration.

Angelicas dotter Ellen med leksak i naturgummi.

Och vilka material och märkningar ska man leta efter om man vill göra ett så bra val som möjligt?
Jag är ett stort fan av GOTS-märkta bomullsplagg. Just för att GOTS är den mest heltäckande certifieringen vi har när det kommer till kläder. Den ställer krav på allt från råvaran till arbetsplatsen till slutprodukten och vilka kemikalier som får användas vid transporten. Om plagget blivit certifierad av GOTS så vet jag att även de som tillverkar plaggen i dess olika skeden på sätt och vis också skyddats. 

Bomull är en väldigt resurskrävande produkt, därför gillar jag även olika viskoser (material där man tillverkar tyg av cellulosa). Det finns flera olika bättre versioner så som tencel/lyocell, bambu och EcoVero-märkt viskos. Viskos är väldigt mjukt och skönt mot huden.

Barnkläder i GOTS-certifierad bomull.

Tre gånger har du varit gravid varav en gång ganska nyligen. Har du några tips till alla gravida där ute när det kommer till hållbarhet och gifter?
Den här gången var jag mer påläst än tidigare så jag valde bland annat att inte färga mitt hår alls under graviditeten och heller inte nu när jag ammar. Vill du veta mer om varför, spana in min video; ”Därför färgar jag inte håret under graviditeten” där jag förklarar mina tankar. Under dessa år har jag även hunnit byta ut mina hygienartiklar mot ekoprodukter så det var redan klart.

Du förespråkar second hand shopping och visar ofta upp fynd från loppisar och auktionssajter online. Vilka är dina bästa tips till de som vill börja handla second hand?
Mitt tips är nog att börja på Tradera, Blocket och liknande sidor som har en sökfunktion så att du lätt kan leta upp just det du behöver. Att kliva in i en second hand butik kan i början bli överväldigande. Jag kan tycka att det är det i butiker överlag med så mycket produkter överallt. Kan man sitta hemma i soffan och leta i lugn och ro så är det enklare att både hitta och fatta ett bra genomtänkt beslut. Mitt tips är att syna bilderna noga samt att ställa frågor till säljaren om du behöver veta mer. 

Den mest hållbara konsumtionen är dock den som inte blir av alls så var säker på att det är just precis den prylen eller plagget du vill ha. Det är ju lite svårare att ångra sig än i en butik. 

Klädd i second hand från topp till tå.

Klädbytardagar verkar ligga dig varmt om hjärtat. Kan du inte berätta vad det är och hur det går till?
Jag brukar skapa ett facebookevent där jag går ut med information kring klädbytardagen. Det gör jag även de gånger jag samarbetar med exempelvis kommunen eller olika organisationer. Sedan använder jag den sidan till att dela och sprida eventet för att uppmärksamma klädbytardagen och få fler besökare.

Själva klädbytena går sedan till så att man lämnar in 10 saker eller plagg på förmiddagen och får då en byteslapp som anger hur mycket grejer man får plocka ut när jag eller vi öppnar igen senare på eftermiddagen. Det behövs en paus på minst 1 timme för att hinna lägga ut allt som kommit in. 

Vill man göra det lättare kan man som första steg ha ett byte med vännerna. Bjud in 3 vänner och be dem i sin tur ta med sig varsin vän. Laga lite mat, drick vin om det faller dig i smaken och byt kläder med varandra!

För den som vill gå på en klädbytardag, var hittar man dem?
Varje år hålls en stor klädbytardag på vårkanten runt om i hela landet som anordnas med hjälp av Naturskyddsföreningen. Klädbytardagen utannonseras på deras site. Det är deras lokala föreningar tillsammans med privatpersoner som anordnar och man kan få hem material från naturskyddsföreningen som hjälper en lite på vägen. Exempelvis kan man få hemskickat byteslappar och posters som man kan sätta upp runt om där man bor för att uppmärksamma sitt event.

Klädbytardag i full rulle!

Dags att runda av, men först, har du gjort några tokbra hållbara fynd på senaste?
Mina bästa fynd den senaste tiden har varit till vår minsting Ellen. Bland annat köpte jag ett par sparsamt använda kavatkängor på Emmaus för bara 50 kr och några veckor tidigare kom jag hem med fina glasburkar i klarglas. Det fanns flera stycken men köpte bara två. Ångrade mig och åkte tillbaka dagen efter men då hade någon annan hunnit haffa dem.

Och slutligen, vill du tipsa om något?
Om ni missat ekotipset på instagram måste ni genast spana in det kontot. Jag gillar inspirerande ekoliv_mini som visar upp second hand fynd, skräpplockning och är en fantastisk inspiration för generationen som växer upp nu!

Angelicas blogg ekomorsan hittar ni här och hennes instagramkonto hittar ni här. Se också till att lyssna på podden Ecofashionista, en riktigt bra podcast om hållbart mode. Tack Angelica för att du ville vara med i Söndagsintervjun!

❤︎ Dela gärna den här intervjun på Facebook och andra kanaler om ni tyckte den var intressant. Om ni har förslag på inspirerande personer inom vego, hållbarhet och föräldraskap, tipsa mig gärna i kommentarerna. Se också till att läsa min intervju med Dumpsterdivan om ni missat den.

Dela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

YouTube
Instagram